Nu är det jul igen #2

Ännu ett exempel på dålig julmusik. Men med ett fint budskap till alla små grisar där ute.

 

Rym! Så fort ni kan.

 

 

Och så en uppmaning till alla julbordsätande svenskar:

Låt bli skinkan i år. Om ni inte redan kommit på den tanken genom att se de hemska bilderna på hur grisfarmare behandlar grisarna så tänk på miljön. Fläskköttindustrin är den mest miljöovänliga matindustrin.

 

 

 


Nu är det jul igen #1

Jag har så klart delade känslor till hela grejen med jul, men drabbas ibland av att vilja skapa lite julkänsla.

Musik och rätt slags dofter i hemmet är då bästa redskapen.

 

Och utbudet av julmusik är ju väldigt varierande. Vad sägs om den här låten som jag första gången hörde en busschaufföre spela och som jag sedan letade efter i flera år bara för att den var så ofattbart dålig.

 

 

 

 

Jag trodde det fanns några restriktioner för vilka som får spela inskivor med julmusik. Men tydligen inte.

 

 

 

 

 


Fotoinspiration

 

Var och lyssnade på fotografen Pieter Ten Hopen i går. Han visade naturligtvis bilder också.

 

Skönt med inspiration. Jag har verkligen kört fast rent fotomässigt annars, men nu kände jag att jag tog mig lite längre, åtminstone i tanken.

 

Nu gäller det att göra något åt sina idéer också.

 

 


Lite jobbsjälvkänsla - tack!

Även om jag har ett par uppdrag, och som jag sitter och jobbar med hemma så innebär den här i övrigt söndertorkande arbetslösheten att jag segar ihop. Inte fysiskt, för där mår jag rätt bra just nu. Men i hjärnan.

Sedan jag lämnade tempot på tidningen där jag jobbade i flera år har jag blivit en zombie.

På ett sätt har det säkert varit hälsosamt att vara hemma och ta det lite lugnare. På ett annat sätt livsfarligt. Min hjärna verkar tro att den därmed kan stänga av. Det handlar inte om att jag är trött, för tröttare har jag verkligen varit. Utan mer om att jag blivit trögtänkt. Tappat intellektet, känns det som ibland.

 

Dessutom blir varje grej så himla stor. Jag är van vid att ringa tiotals (minst) samtal om dagen och är van att intervjua, granska och vända på en fråga ut och in. Nu blir varje samtal så stort. Det blir nästan läskigt att lyfta luren och jag känner att jag måste förbereda mig mycket längre numera.

 

Men idag fick jag i alla fall ett besked från en arbetsgivare att de vill träffa mig. Det kanske inte leder någonstans, men det känns skönt att mina mejl och samtal i alla fall resulterat i att någon sett något litet intressant i mig.

 

Man tappar annars lätt självförtroendet när man går hemma och ingen svarar på ens desperata jobbansökningar.


Ett ytligt intresse

Jaha, så var det dags att erkänna hur ytlig man är. Jag gillar inredning. Missbrukar andras inredningsbloggar som en galning och funderar nästan varje kväll på sätt att göra om hemma. Sen betyder det inte att jag alltid vill ha det modernt eller precis så som är "inne" just nu. Men jag tycker om att omge mig med färger jag gillar och former jag trivs med.

 

Dessutom ser jag det som en utmaning att göra nytt genom att använda gammalt: återanvända, göra om och köpa begagnat. Det ska vara mycket känsla och lite pengar inblandat.

 

Hädanefter kommer jag säkert att göra en del inlägg av denna ytliga karaktär. Vad sjutton, jag kan väl börja på en gång...

 

Nu när vi har en ny matgrupp i köket vill jag komplettera med fler saker som passar i stilen. Lite 50-60-talskänsla som vi gillar så mycket...

 

 

Kanske lite Lindberg-porslin...

Bild: femtiotalsjakten.blogg.se

En Carl-affisch på väggen kanske?

Bild: www.sammyrose.se/


En tillfällig vänskap

Jag brukar alltid säga att folk är så opersonliga i staden där jag bor. Att det finns få ställen på jorden där man kan bli så utskälld av busschaufförer, för att man till exempel inte förstår biljettsystemet, som här. Eller där folk till och med skämtar på ett aggressivt sätt.

 

Om jag av någon anledning träffar på någon som säger något småprataktigt i väntan på bussen brukar jag alltid säga att "jag upplevde något Göteborgskt idag".

 

Men i går stod jag i kö för att få en sån där vaccinationsspruta. Här i stan får alla gå till en stor mässhall och köa i några timmar. Och där stod jag i en kö på några tusen personer utan att känna en kotte. Det duggregnade ständigt, graderna sjönk neråt och där stod vi i en lerig kohage och väntade och väntade. Men ganska snabbt började småpratet dyka upp. Alla omkring mig hade kommit dit ensamma och alla hade behov av att dela med sig av sina små tankar. Och tillslut var vi som ett litet gäng. Jag och tre kommunanställda gubbar och en tant med rollator. De lärde mig vad mässan brukar användas till och vi hann diskutera kösystemet och vaccinationsorganisationen ett antal gånger och när vi äntligen nådde fram efter nästan tre timmar ljublade vi tillsammans. Väldigt Göteborgskt.

Vi hade blivit vänner. Utan att utbyta namn, yrke eller något om oss själva egentligen så hade vi under en väldigt begränsad period agerat vänner. Men så fort vi kommit in i mässhallen och fått sprutorna var vi skingrade för evigt.

Förmodligen kommer vi inte ens känna igen varandra om vi möts igen.

 

Säga vad man vill om mänskligheten och om vänskap men vi vet när vi ska ta fram den och då funkar ju även den tillfälliga.

 

 


Dagens låt - av coolaste tjejen jag träffat


Det kunde varit jag

Jag var ute på promenad idag. Plötsligt ser jag en kvinna på knä på trottoaren och jag skyndar mig fram med en hjälpande hand. Hon viftar bort mig, och när jag frågar om hon vill ha hjälp schyssar hon åt mig.

"Jag tränar" säger hon sedan, reser sig och går iväg.

 

Jag och de andra som stannat för att hjälpa står förvånade kvar. Och så slår det mig att jag vet precis vad det handlar om.

Det där hade nämligen kunnat vara jag för två år sedan.

Jag som gick hemma och tyckte att världen snurrade, trodde att jag var döende eller i alla fall tillräckligt galen för att spärras in för evigt. Och det kunde varit jag, som när jag äntligen vågade mig ut, tappade andan, trodde jag skulle kräkas och skräckslagen fick skynda mig hem.

 

Men jag blev som tur var bättre. Jag övade mig i att förstå att jag inte var galen, att det handlade om små tecken som jag feltolkade. Och när jag höll på med den träningen gjorde jag också såna där saker som kvinnan. Jag satt förvisso inte på marken, men jag kunde plötsligt stanna, för att i flera minuter bara stå helt still och öva på att andas, In och räkna till tre, hålla andan och räkna till tre, andas ut och räkna, och hålla andan igen. Allt för att lugna ner mig och lära mig förstå mig själv.

 

Idag händer det väldigt sällan att jag får mina panikatacker. Det var faktiskt flera månader sedan jag ens kände ett enda litet uns av det.

 

Det är jag så tacksam för. Så tacksam att jag berättar om alltihop här på bloggen. Något sånt har jag inte gjort förut.

 

 


Dagens musikvideo

Är den här gamla godingen. En temalåt för dagen.

 


Människor

I dag är en dag då jag förundras över människor.

Över pensionärer som tränger sig före i kön för influensavaccin när svinflunsan egentligen bara drabbar unga människor illa.

 

Över en kvinnlig journalister som trotsar sin förtryckande regering och det faktum att hon riskerar att fängslas (och redan har gjort det många gånger) eller torteras, bara för rätten av det fria ordet. För människors frihets skull, för demokratin.

 

Och då förundras jag över folk som vet bäst. Som prackar på och bestämmer att deras sätt är rätt. Och jag förundras över hur mycket jag bryr mig, över att jag som alltid känner mig arg, kränkt och inte alls vill hålla med, men innerst inne känner att det är MIG det är fel på.

 

Jag förundras över en del människors styrka.

 

 

Och över min svaghet.


Vilken dag!

Idag är jag logistiksamordnare då ett bord och fyra stolar ska ut ur lägenheten och fraktas till Anna, två skrivbord och ett skåp ska iväg till två blocketköpare och vårat nya matbord ska in i köket samtidigt som nya skrivbordet och badrumsskåpet måste snabbtorka och sedan flyttas in i arbetsrummet respektive badrummet.

 

 

Dessutom ska jag hinna jobba fram ett världsabäst nyhetsjobb, ringa politiker mm. Och så är en vän i stan som bara hinner träffas idag (och vi har inte hunnit träffas på evigheter) som jag tänkte ta en fika med.

 

Dammsuga behöver jag också för kl. 16 kommer mor och far med bordet och sedan stannar de över natt.

 

Bäst jag sätter fart nu va?


Ytligheter

I morgon får vi äntligen vårt nya matbord. Vi beställde det för någon månad sedan och i morgon kommer min mor och far och levererar det. Det är ett Norma-bord från Mio som vi köpt.

 

Det är sjukt snyggt men jag är lite rädd att det inte passar så bra i vårt kök men håller nu tummarna.

 

Pappa har tillverkat sex stolar som passar till bordet och som vi fick i bröllopspresent. Det är extra roligt med möbler som min pappa gjort och det ska bli kul att se hur det ser ut ihop.

 

 

Bild: mio.se

 

Det är för övrigt förändringens vindar som blåser i vårt hem. Vi säljer gamla matgruppen och ett PS-skåp från Ikea som vi också haft i köket.

Sen har vi två skrivbord som vi inte längre trivs med och som vi ska försöka sälja. I stället har vi köpt ett gammeldags skrivbord och målat om (vitt) som ska få vara i vårt arbetsrum.

 

Vi lade ut en blocketannons för andra gången med matgruppen, skåpet och skrivborden igår. I dag hade jag en vän på besök som på stående fot köpte både skåp och matgrupp. Varför kollade jag inte i min bekantskapskrets först?

 


Friskare tag

Jag hoppas att det inte är inbillning men i dag mår jag mycket bättre. Är egentligen bara lite snuva och morgonont i halsen kvar. Puh.

 

I dag har jag en del ringande att göra för att få reda på fakta till ett nyhetsuppslag jag jobbar på. Och till lunch ska jag träffa en sångerska som ska intervjuas och fotas till en nöje/kultur-text och i eftermiddag ska jag på ett genrep med några andra musiker och fota och intervjua till samma text.

 

Det rullar på nu och det känns bra. Men innan veckan är slut måste jag ha sökt en massa jobb, för de här uppdragen jag hittills fått kommer kanske inte att finnas för evigt. Samtidigt är det svårt att motivera sig att söka en massa andra jobb, som inte alls har med journalistik eller fotografi att göra när jag, tack vare att jag varit arbetslös, fått chansen att göra så mycket roligt som jag hitills fått.

 

 

 

Den här bilden tog jag till en text som gick i tidningen i fredags. Det handlade om gatukonst i staden där jag bor.

 

Bild: (c)ecilia


Sjukdomstider

I dag skulle jag jobbat, fotograferat hela dagen. Men i natt låg jag och febersvettades och halsen hade svullnat upp så att jag inte kunde svälja eller prata alls. Så något jobbande blev det inte med.

 

 

Lyckligt nog känner jag mig bättre nu, några timmar in på dagen. För förutom dagens planerade jobb har jag en hel del skrivjobb, speciellt ett som jag måste bli klar med denna veckan och det innebär en massa ringande och intervjuande. Och även om kroppen är rätt trött och jag inte skulle klara av att släpa omkring alla blixtar, stativ och fonder till en skolfotografering tror jag nog att jag i eftermiddag orkar med att ringa lite samtal.

 

Jag har varken lust eller tid att vara sjuk. Så det tänker jag inte vara mer.

 

 

 


Te i en dator

Häromdagen hände det. Mannen hällde ut en kopp te i sin svindyra och nästan nya bärbara dator. Skit! säger man då.

Nu ska jag gå till försäkringsbolaget och hoppas på att de vill hjälpa oss.


Snö

Idag föll det snö i min stad. Jag fick dem i ansiktet, flingorna. Det är iskallt ute men det kändes ändå bra.

 

 

 

Men nu är klockan halv fem och det är beckmörkt. Det har jag svårare för. Myciket svårare. Då kan snön lika gärna få komma och lägga sig vackert och vitt och bädda in allt sådär ljust och härligt. Då är det lite lättare.

 

Men som vanligt i den här staden kommer snön bara i luften, den når adrig marken.

 

Bra saker idag:

I dag har jag haft en bra dag. Ingen huvudvärk eller magont som gårdagen bjöd på.

Jag har gjort en intervju och bokat in två intervjuer till ett framtida uppdrag och jag har skrivit några rader på nämnda text.

Jag har dessutom ätit lunch med en god vän.

På eftermiddagen gick jag på stan, där var det nästan julig stämning som jag väljer att tycka om även om det egentligen är lite ångestframkallande.

Då ringde en annan vän som bestämde att hon ska komma hit på måndag på besök.

 

Nu ska jag laga mat och ikväll tror jag att jag ska ta och söka ett jobb. Jag ska tjata på en arbetsgivare som jag skrivit till förut. Men jag måste nog försöka igen.


Efter en bra film reser man sig inte direkt

Jag var på bio i går. På den riktiga biografen här i stan, den som inte visar amerikanska actionfilmer eller amerikanska kärlekskomedier. Den visar oftast väldigt bra film men som vanligt tar jag mig sällan iväg och ser någon.

Men i går blev jag bjuden av en tidning jag jobbat för, så då kom jag mig iväg.

Det var en härlig film. Fransk så klart. Jag älskar franska filmer. De har ofta rätt tempo. Det går inte för fort utan man hinner känna.

Det som är bra med den fina biografen här i stan är att de visar filmer som man lär sig något av och får med sig en upplevelse av. Den här filmen fick mig till exempel att att förstå vilken jäkla flyktingpolitik de har i exempelvis Frankrike.

Säga vad man vill om Sveriges flyktingpolitik men här är det i alla fall inte olagligt att hjälpa flyktingar att gömma sig.

 

Förresten vet man att man är på en bra biograf med vettiga människor när folk inte reser sig på en gång när första eftertexterna visar sig på duken, utan när man i lugn och ro får sitta kvar och smälta allt medan slutmelodin klingar ut.

 

 


Klockan är 16.00

Och det är den tiden på dygnet då jag trivs rätt bra.

 

Just i dag har jag i och för sig haft lite jobb att göra. Men de dagar jag inte har det är det nu, mellan 16 och 17 som jag kan bege mig ut på stan. Där låtsas jag att jag också är en av alla dem som är på väg hem från jobbet.

 


Höst är vackert till en viss gräns


hits