Nu är det jul igen #9

En oförglömlig klassiker. Jag tycker de är så söta och ser så unga ut allihop. Ljuva 80-tal...

 

 

 

 

 

 

 


Jag har blivit en bullmamma

Ja, jag erkänner. Det är inte att jag egentligen ser ett ideal kring att kvinnor går hemma och putsar, fejar, lagar mat och bakar åt sina män. Absolut inte. Men sedan jag blev ofrivillig hemmakvinna har jag utvecklat mitt intresse för bakning. Jag fantiserar till och med om att sadla om och bli konditor. Fast det är en väldigt vild fantasi och förmodligen inget jag kommer göra något åt, i alla fall inte de närmsta åren. Men jag har tagit mig i kragen och vågat göra lite bakverk som jag inte testat förut.

 

 

Foto: (C)ecilia

 

 

 

 

Förra veckan blev det mjuk pepparkaka, lussekatter (det hade jag i och för sig bakat förut) och drömtårta. Den sistnämnda var spännande att prova eftersom det alltid varit en av mina favoritkakor. När jag var mindre var det det enda jag önskade mig av farmor i födelsedagspresent. Och jag fick en egen rulle drömtårta varje år. Måste gräva i farmors recept när jag hälsar på henne i jul. Fast hon är kanske en sån där som har det i huvudet. Och i så fall riskerar det nog att ha försvunnit för evigt nu.

 

Tidigare i veckan hade jag några fd. kollegor på besök här hemma och då bjöd jag naturligtvis på mina bakverk. Och de var så populära att det som inte åts upp direkt tog gästerna med sig hem. Jag väljer i alla fall att ta det som gott betyg.

 

 

Foto: recept.se

 

 


Musik i julkalendern

 

 

Jag gillar årets julkalender. Ser den varje morgon. Musiknumren brukar vara extra roande.

 

Den här är en favorit hittills. Precis sådär är det att vara kär.

 

Bild: svt

 

 

 


Nu är det jul igen #8

Ytterligare en jullåt som aldrig borde fått spelas in.

Jag trodde jag var en miljövän

Det har jag väl alltid varit? Varit med i miljögrupp i skolan, varit en pionjär för sopsortering och en riktig pekpinne i min bekantskapskrets.

Mitt samvete har i och för sig varit nedsmutsat sedan vi köpte bil, men i övrigt trodde jag att det såg rätt bra ut.

Men så gick jag in på Klimatkontot och där visade resultatet att jag inte alls är så bra som jag tror.

En hel del av utsläppen jag bidrar med beror, enligt klimatkontor, och som jag trodde på bilen. I höst har jag ju haft ett resande arbete och åkt mer än dubbelt så mycket som jag och mannen brukar göra på ett helt år. Det märktes naturligtvis. När jag gjorde om testet och inte räknade med jobbresorna blev resultatet bättre. Men ändå inte helt bra.

 

Att jag inte äter kött är naturligtvis bra. Men att jag i stället äter GI och inte svenska rotfrukter som man borde är skamligt. Jag gör det främst för min mages skull, men kanske ska jag i alla fall försöka blanda upp kosten med svensk kål, lök och vara noggrannare med varifrån övriga frukter och grönsaker jag köper kommer.

 

En sak som klimatkontot hade åsikter om är hur mitt boende värms upp. Det har jag också. Eftersom jag bor i lägenhet kan jag inte göra så mycket åt vad hyresvärden väljer för värmekälla. Men en sak är säker och det är att det här gamla huset jag bor i (byggt 1905) läcker värme och energi som ett såll!

Det drar från fönster, balkongdörr och ytterdörr och vår hall är helt oisolerad vilket gör att kylan sprider sig till resten av lägenheten. Vi får nästan alltid ha elementen på högsta värme på vintern och ändå fryser vi.

 

Kanske borde man skriva till sin hyresvärd och påpeka slöseriet med energi och pengar. Det är ju ändå dem det kostar mest.


Nu är det jul igen #7

Det här är nog en av de absolut sämsta jullåtarna. Men så är det ju en av Sveriges sämsta artister som framför den också. Och det säger jag, trots att jag vuxit upp i samma trakt och med samma dialekt..

 

 

 

 

 

 


Nu är det jul igen #6

 

 

 

 

 

Bra låt, men jag vet inte om jag får så mycket julkänsla av den...

Nu är det jul igen #5

Den här låten ska vi sjunga med min kör på ett par framträdanden nu inför jul. Vi kör också tvåstämmigt precis som Bing och Bowie (jag och sopranerna sjunger Bowie-stämman). Det här är INTE ett exempel på dålig julmusik, utan bra, tycker jag.

Lite söt video är det också, särskilt när David ska berätta att han minsann lyssnar på gammal musik, som Beatles.

 


Nu är det jul igen #4

 

 

Hur dålig den här låten egentligen är så kan jag inte låta bli att skråla med och gråta en skvätt varje gång jag hör den. Lyssna på den Göteborgska dialekten också, och gitarrsolot. Det är svårslaget.

 

 

 

 


Nu är det jul igen #3

 

 

I går röjde jag i ordning i vårt "extrarum" som vi kallar det, rummet som brukar tjäna som skräpkammare. Men i går fick jag alltså för mig att göra i ordning där inne. Och nu när det är så fint där kunde jag också ställa dit kyrkan i fönstret. Ja, i stället för ljusstake har jag en kyrka med lampa i. Den kommer från min mammas farfars hem och jag brukar tänka att den föreställer Nässjö gamla kyrka som vi alltid brukade besöka vid jul när jag var liten.

 

 

Och apropå jul så kommer det lite mer (dålig) julkänsla här... med Galenskaparna. En gammal jul.

 

 

 

 

 


Bra helg

Skönt att helgen, som var så bra, också var extra lång. Kom hem från Göteborg i går och i dag känns det som måndag fast det är tisdag.

Först och främst var helgen till att ha det lite härligt med mannen. Komma bort från vardagen lite och bara känna sig lediga. När man är arbetslös känner man sig annars sällan ledig eftersom man är på helspänn över att inte ha något att göra. Eller som i mitt fall, håller på med texter som drar ut på tiden och aldrig blir färdiga.

I söndags firade vi sedan första advent med vännerna och glögg, pepparkakor, lussebullar och hela grejen. Men nu sitter jag här i morgonmörkret och har tänt första ljuset i vår egen ljusstake så här lite i efterhand.

Senare i dag funderar jag på att ta mig ut och skaffa granris att lägga under dörrmattan utanför vår ytterdörr.

 

Jag tror jag har fått lite julkänslor. Det känns bra. För jag vet att ju närmare jul det kommer, desto färre blir dem. Så nu njuter jag.


hits